Mesologie heeft als uitgangspunt dat ieder mens uniek is en gezondheid individueel bepaald is. En dus is iedere behandeling uniek. Toch is ieder onderzoek steeds hetzelfde.
De mesoloog gaat – met inzichten uit de reguliere (westerse) en niet-westerse geneeskunde – op zoek naar oorzaken van je klacht(en). De klacht wordt bevraagd, de pols wordt gevoeld, de tong bekeken, uitwendig buikonderzoek gedaan, de voeding uitgevraagd en ca. 140 acupunctuurpunten op handen en voeten worden gemeten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een uitvoerige anamnese en met diagnostiek uit de TCM (Traditional Chinese Medicin), ayurveda, EFD (Elektro Fysiologische Diagnostiek), fysische homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en diverse voedingsleren (zie ook MEER WETEN? voor nadere uitleg).
Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek bestaat de behandeling uit het geven van voedings- of leefstijladvies en/of het tijdelijk innemen van (homeopathische) middelen, kruiden of supplementen.
Een behandeling bestaat doorgaans uit een aantal consulten (gemiddeld vier).
Anamnese - Een anamnese is een gesprek met vragen die belangrijk kunnen zijn voor een diagnose, bijvoorbeeld over de geschiedenis van je klacht(en), over het werk dat je doet, over eventuele medicatie die je gebruikt, je gemoedstoestand, de gezinssituatie etc. Alle relevante zaken worden vanuit verschillende invalshoeken bevraagd.
EFD (Elektro Fysiologische Diagnostiek) is een techniek waarbij de huidweerstand van ca. 140 acupunctuurpunten op handen en voeten wordt gemeten. Die plaatsen zijn energetisch nauw verbonden met bepaalde organen. In de stroomkring kunnen allerlei middelen worden gezet om te zien hoe het lichaam daarop reageert. Dat kan met medicatie, met voeding, met supplementen, met homeopathische middelen etc.
TCM (Traditional Chinese Medicin) behandelt zieken al vele eeuwen lang met o.a. gember en acupunctuurnaalden. Mesologie gebruikt vooral de chinese kennis van de mentale en fysieke typologie; de chinese denkwijze, geen naalden. De polsdiagnose, het ‘voelen van orgaansystemen’ en de tongdiagnose komen ook uit de chinese geneeskunde.
Aangezien het toepassen van chinese kruiden een aparte studie vergt worden die door mij (nog) niet voorgeschreven. Wel kunnen ze als voedingsmiddel in een voedingsadvies voorkomen. (En naar Hippocrates zou je kunnen zeggen: ‘laat voeding uw medicijn zijn en medicijnen uw voeding’)
Ayurveda - De Ayurveda (ayur = leven en veda = weten) is, net als TCM, een gezondheidszorg. Wij zijn in het westen veel meer bezig met ziekenzorg. Ayurveda en TCM geven, om het modern te zeggen, gezondheidsgerichte leefstijladviezen. Eten wat bij je past en leven zoals je oorspronkelijke constitutie aangeeft.
Als mesoloog gebruik ik vooral de ayurvedische polsdiagnose en mentale en fysieke typologie. Veel van mijn voedingsadviezen komen oorspronkelijk uit de Ayurveda, aangepast aan ons klimaat. Ook adviseer ik ayurvedische kruiden als therapie.
Homeopathie gaat in zijn diagnose uit van het geheel der symptomen en eigenschappen van de mens. Vervolgens wordt een homeopathisch middel gebruikt om het lichaam een prikkel tot zelfgenezing te geven, om de dynamis (levenskracht) weer te vinden. In een homeopathisch middel is geen meetbare werkzame stof meer aanwezig. Zo vaak is het verdund. De energie van die stof is er nog wel. Een homeopathisch middel kan erg krachtig werken als het goed bij iemand past. Je kunt dus niet zeggen dat je bij hoest altijd hetzelfde middel kunt toepassen. De persoon die hoest èn de eventuele andere symptomen geven de richting voor het te kiezen middel.
Orthomoleculaire geneeskunde - In de orthomoleculaire geneeskunde gaat men van de goede (orthos = juist) hoeveelheid vitaminen, mineralen, vetzuren etc. voor een specifiek persoon.
Vaak worden adviezen gegeven die gaan over het minimum wat je binnen moet krijgen om niet ziek te worden. De orthomoleculaire geneeskunde geeft de adviezen die nodig zijn om optimaal te kunnen leven. Dus tekorten aanvullen of rekening houden met sport, inspanning of luchtvervuiling bij een specifiek persoon.